Reklama
 
Blog | Olga Černá

Možnosti blogu

Náměty na povídky, volně k použití.

1. Stařičký blogger cítí, že jeho dny jsou sečteny. Dokončené texty uloží na svůj blog a nastaví data jejich zveřejnění na každou druhou středu. Poté tiše ve spánku zemře. Texty se objevují v daný čas, vyvolají na blogu vášnivé diskuse, ale nikdo si nevšimne, že autor se jich již neúčastní. Milovníci point mohou poslední příspěvek stařičkého bloggera koncipovat jako jeho rozloučení a vysvětlení a popsat rozčarování diskutérů, kteří autora víc než půl roku marně přesvědčovali o své pravdě.

2. Úspěšný spisovatel si pod smyšleným jménem založí blog se svou fotkou z mládí. Uveřejňuje zde své juvenilie, které však stylisticky upravuje a místy mění i jejich vyznění. V diskusi mu úpravy ostře vyčte nick shodný s jeho přezdívkou ze studií. Po několika dnech vzrušených debat spisovatel pochopí, že si dopisuje se svým mladším já. Rozvzpomene se na své ideály a s čistým notebookem odchází z vily v Jevanech do nuzné garsonky v podkroví Vršovic. V několika týdnech napíše román, který považuje za svůj nejlepší. Když vyjde, označí jej kritika za „krok zpět, který nedosahuje autorova standardu".

3. Blogger stižený krizí středního věku ruší svůj blog a odchází do odlehlého kláštera v horách. V klášteře není elektřina, jediné spojení s okolním světem obstarává negramotný posel s jakem. V diskusích na blogu se přesto po čase začínají objevovat příspěvky zmizelého bloggera. Jsou to samé koany.

Reklama

4. Manželé si přestávají rozumět, nedokáží spolu komunikovat, zato si každý založí svůj blog. Žena si zde stěžuje na nepochopení ze strany manžela, muž píše obecná pojednání o feminismu a nedostatku tolerance. Oba blogy náhodně objeví psycholog, který na jejich základě napíše knihu „Muži potřebují respekt, ženy pohlazení". Kniha obsahující množství citací se okamžitě stává bestsellerem. Rozhádaní manželé se po jejím přečtení usmíří a společně psychologa zažalují. Na svých blozích pak popisují průběh soudního sporu.

5. Vyspělá mimozemská civilizace zvažuje možnosti navázání kontaktu s obyvateli naší planety. Experimentující vědec – sociolog se chce pokusit o spojení formou blogu. Vyplní formulář na Respektu, ale je odmítnut, protože adminům se nelíbí jeho fotka. Vědec zklamaně odchází na Dámu a posléze úspěšně obhajuje disertační práci na téma „Fenomén kočárků Chicco."

6. Mladý blogger na tripu pochopí, že všechny bytosti jedno jsou. Od té doby cokoli napíše, změní se do 66 vteřin po zveřejnění na ohnivé kázání proti legalizaci měkkých drog, registrovanému partnerství, předmanželskému sexu a nudistickým plážím. Mladý blogger ztrácí přátele, kterým nedokáže svou nepochopitelnou proměnu vysvětlit. Uvažuje o sebevraždě, ale obává se metamorfózy dopisu na rozloučenou. Při bezcílném bloudění městem potkává na lavičce u Hlavního nádraží mladou katolickou bloggerku, které se po mystickém zážitku začaly texty o lásce k bližnímu měnit na popisy bujarých večírků. Odvrátila se od ní rodina i společenství věřících a nešťatná dívka přijela nočním rychlíkem do Prahy, aby si promluvila s otcem Halíkem. Povídka končí podle naturelu autora buď sňatkem u sv. Salvátora, anebo existenciální nejistotou.

7. Každý blog má na síti svůj protiblog. Ten, kdo blog a protiblog najde a propojí jejich věty ve správném pořadí, dosáhne osvícení a už nikdy nemusí nic číst.