Reklama
 
Blog | Olga Černá

Z knihkupectví

"A já jsem Třešňákovi říkal - nepij tolik," vyprávěl mi vlasatec a vousatec asi čtyřicetiletý. Představil se jako sochař a básník na cestách, toho času bez peněz. Z batohu tahal další a další věci a zkoušel mi je prodat, adresářem se známými jmény mi přitom mával před nosem. Už jsem od něj do antikvariátu koupila Saroyana a Lennona a kamaráda Honzu Volfa ("on tam má Kamenická 15, ale ve skutečnosti bydlí v Kamenické 16") a odmítla tři dřevěné supy, ošklivý popelník se soškou opice, fotoaparát Zenit a krabici čaje od kamaráda Rychvalského.

Básník trávil v krámě už druhý den, klepal popel do hrnečku od kafe, recitoval mi svoje verše, vyprávěl, jak chodil s Placákem na demonstrace a s Vaculíkem k soudu, a kdybych od něho nakonec nekoupila svetr a nepůjčila mu na další cestu, seděl by tam dodnes. 
 
Osobní známost se známou osobností je zřejmě věc, která se nedá smlčet. Babičky mi po pouti rozechvěle sdělují, u kterého stánku zahlédly pana ministra a co si kupoval. Elegantní dáma nechce nic od Lustiga, protože ho OSOBNĚ zná a "on je tak protivnej!" Fotograf, který se zjeví jednou za půl roku, chce vždycky nějakou knihu, kterou zaručeně nemám, zato mi podrobně poreferuje, s kým se v poslední době OSOBNĚ setkal. Dozvím se, kdo je na prachy, kdo na ženské, kdo nafoukanej – nezdraví spolužáky ze střední školy (Michal Viewegh je ale zdraví).
 
Kdo má tu smůlu a vůbec nikoho osobně nezná, může si aspoň vybrat z nepřeberného množství životopisů, rozhovorů a kuchařek, upéct si kuře podle Evy Pilarové, koláče podle manželky Vladimíra Komárka a potom hubnout podle Lenky Kořínkové.
 
Slečna neurčitého věku si listovala jednou takovou knihou, zastavila se u fotografie šťastného manželského páru nad cibulákovým servisem. "Třicet let pořád spolu – jde to? Jde!" stálo pod ní velkými písmeny. Slečna přejela zobrazenému muži ukazováčkem po nose, po čele, a zadívala se přes mou hlavu ven z okna, někam do daleka. "Co by to nešlo," řekla. "Ale musí se pro to něco udělat."
 
Asi ho osobně zná.
 
(1996)
 
 
Reklama