Reklama
 
Blog | Olga Černá

Z regálů II

V regálech nacházím, že Drupol zřizuje kotelnu a sušárnu, tuším v Psářích? Psáře a Drupol. – Psáře, to je nějaké místo, kde se potrefení psáči houfují před odletem do teplých krajin? Nějaké nebe kalamářů a namočených brků? Malebná víska na konci cesty?

Pátrám a zjišťuju, že Drupol je výrobní družstvo založené už v roce 1935, je tedy dokonce o rok starší než veškerá ta slavná generace z regálů (Ústně více). Jenže co přesně znamená zkratka Drupol? Ví to někdo? DRUžstvo POhlavně Lačných?
Na průvodním listě vzkaz: Písárno, plány opatři schvalovací doložkou!

 

* * *

Reklama

DRUPOL nevím, zeptala jsem se ptejteseknihovny.cz. Ale dost pochybuju, že by Hrma Miloš byl členem.
Z šestatřicátnice Linhartové (nar. 1938) jsem už citovala, bojím se slovitosti slov, Topolem tam od vás (nar. 1935 v Poříčí nad Sázavou) bych mohla pokračovat: Ty se nebojíš slov? Těch, co si s nima povídá každej?
Knížku od dalšího autora (nar. 1936 v Táboře), který slova prokládá obrázky, někdy otevřu a zkoumám, jestli jsem zamlada nějak podobně nemohla vypadat já:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nevím. Hlavu do dlaní skládat umím, i psát dopisy, ale brýle jsem nikdy nenosila. Když otočím pár listů, přečtu si u dalšího obrázku, že věrný přítel je medicínou duše. A ještě, že jsou věci mezi nebem a zemí.
Ano. Ty radši nechat ležet a neptat se.

 

* * *

A jestli brýle nejsou brýle, ale jen neuměle nakreslená podprsenka? (Vtip.) (Blbý vtip.)
V šestatřicátém se narodil i osmý šachový mistr světa. Michail Tal. Jméno po otci Nehemjevič… a hrozně chlastal. Když u nás šla chytit ruská televize, koukal jsem na něj, kdykoli se dalo. On se pro veřejné vystupování vyloženě narodil; vypadal zprvu uhrančivě, k stáru pak jako Mark Knopfler, který si nedopatřením na jevišti zapálil.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O šachu si myslil, že je to jedna velká komplikace, která většinou dopadne dobře; takovou zprávu kdybychom o svých životech dostali! A teď jednu horší: umřel v šestapadesáti, chlast ho celého snědl. Naráz mu přestalo fungovat úplně všechno! Strašně mě to tenkrát zasáhlo.
Když zabili Lennona, uvědomil jsem si, že něco končí. Že už nejsem mladý (v sedmadvaceti). Když umřel Míša Tal, zase mě napadlo, že nic nebude jako dřív. Že jsem starý (v devětatřiceti).
Nemám pro to vysvětlení.

 

* * *

… pojmenování DRUPOL je zkratkou z původního názvu Družstvo polního nářadí. Družstvo po svém vzniku sdružovalo drobné řemeslníky a ze začátku se zabývalo jen prodejem a nákupem. Jeho první výrobní činnost byla zahájena až po roce 1945 a v souladu s názvem družstva byla zaměřena na zemědělskou oblast. Přibližně 30% výroby se v tomto období vyváželo. Později se DRUPOL věnoval sériové výrobě a autoopravárenské činnosti…

 

(pokračování za 14 dní)

 

Související texty: Z regálů